26. juli 2009

Kjøpevettreglene!

Siden jeg har jobbet i butikk her og der i x antall år har jeg en stund gått rundt og irritert meg over kunder som ikke kan LITT om sine rettigheter engang. Enda mer irriterende er de som TROR de kan, og hevder at "sånn og sånn er det". FEIL!
Så, for å forhindre at de som leser bloggen min en dag skal bli en av disse som jeg irriterer meg over; værsågod - her er "Kjøpevettreglene" fra Forbrukerrådet:

1. Ta vare på kvittering eller annen dokumentasjon på kjøpet.
Det er du som KJØPER som må sannsynligjøre at kjøpet fant sted som påstått. Du får ikke engang bytta en genser på H&M uten kvittering, så hvorfor tror enkelte at de kan reklamere på en godt brukt mobiltelefon (feks..) uten kvittering?? Man kan også bruke garantibevis (selvsagt) eller kontotskrift.

2. Du har 14 dagers angrerett ved kjøp på internett, telefon eller postordre. Du har ikke angrerett i butikk.
Nemlig. Loven sier ikke at du kan angre på kjøp både her og der nei. Som mange tror.

3. Avtal bytterett før du handler. Du har ikke automatisk rett til å bytte en feilfri vare.
Med bytterett menes at du kan returnere en ubrukt vare, mot å få en annen tilbake. Bytterett er ikke regulert ved lov, men kan enten avtales med selgeren, eller følge av sedvane/bransjepraksis. Så det så. Så at noen lar deg bytte varen i noe annet er faktisk service, tro det eller ei. Og husk på å ikke rote med emballasjen, det er grunn nok til å ikke få byttet likevel.

4. En garanti skal gi deg noe ekstra, og kan aldri ta fra deg rettighetene i forbrukerkjøpsloven.
En garanti skal gi deg rettigheter i tillegg til det som følger av loven. NB! Selv om garantitiden er ute, kan du klage innenfor forbrukerkjøpslovens frister, se punkt 5.

5. Klag til selger med en gang du oppdager feil ved varen.
Ikke kom 4 mnd etter kjøp og si "den har ikke fungert siden jeg kjøpte den"... Da blir du oftest møtt med trøbbel. Og ta med deg kvitteringen!!!

Det stilles to krav til en reklamasjon:
For det første må du klage innen rimelig tid etter at mangelen ble eller burde ha blitt oppdaget. Forbrukerkjøpsloven sier at to måneder alltid er innen rimelig tid, men både kjøper og selger vil normalt være tjent med at du reklamerer så fort som mulig.
For det andre må du klage innenfor de absolutte klagefrister. Hovedregelen er at klagen din må fremsettes senest to år etter at du overtok tingen. Fristen er imidlertid fem år hvis tingen er ment å vare vesentlig lenger enn to år. Dette gjelder f eks kapitalvarer som møbler, biler, radio/tv-apparat og byggevarer. Hvis selger er privatperson, har du normalt bare to års reklamasjonsfrist.

6. Ikke gi opp selv om selger sier at ”garantien gjelder ikke”. Sjekk alltid rettighetene dine etter forbrukerkjøpsloven!
Mange selgere forholder seg kun til garantien, og glemmer å vurdere om kunden har rettigheter etter forbrukerkjøpsloven. Dersom du blir møtt med at ”garantien ikke gjelder”, ”garantitiden har gått ut” eller lignende, bør du alltid be selger vurdere saken etter forbrukerkjøpsloven og eventuelt selv undersøke dine rettigheter.

7. Selger har rett og plikt til å undersøke varen. Ved feil du selv ikke er ansvarlig for, skal du ikke betale for undersøkelse og reparasjon.
Er det grunn til å tro at varen har en feil selger er ansvarlig for, må selger/produsent i utgangspunktet dekke kostnadene ved å få klarlagt dette. Viser undersøkelsen at det er en feil som skyldes din bruk av varen, kan selgeren kreve at du betaler undersøkelse og reparasjon om det er avtalt på forhånd. Så å prøve å "lure" selger er ikke nødvendigvis så lurt...

8. Ved reparasjon, kan du kreve lånegjenstand om reparasjonen tar mer enn en uke.
Du har som hovedregel krav på at selgeren gir deg en lånegjenstand i mellomtiden dersom omlevering eller reparasjon tar mer enn en uke. Selger kan bare nekte å gi deg erstatningsgjenstand hvis dette ikke framstår som rimelig sett i forhold til ditt behov og selgers kostnader og ulemper ved å skaffe en lånegjenstand.

9. Selger kan rette samme feil to ganger. Etter dette kan du kreve ny vare, prisavslag eller heve kjøpet.
Dersom selger har gjort to forsøk på å rette samme feilen, enten ved å reparere eller å gi deg ny tilsvarende vare, kan du kreve ny vare, prisavslag eller heve om samme feil oppstår for tredje gang. En feil må være vesentlig for å kreve heving. Ved heving skal du få kjøpesummen tilbake mot å levere fra deg varen. HUSK KVITTERING!
Du har krav på å motta forsinkelsesrenter fra du reklamerte frem til tilbakebetaling skjer. Forsinkelsesrenten settes hvert halvår. Dersom selger krever vederlag for bruk, kan du kreve renter av kjøpesummen fra betalingstidspunktet.

10. Har du betalt med kredittkort, og ikke får tilbake pengene du har krav på fra selger, kan du få dem fra banken (kortutsteder).
Kredittkjøpslovens § 8 gir deg som forbrukerkjøper ekstra gode rettigheter om du har handlet med kredittkort (eller annen type kredittkjøp).
Dersom du har et pengekrav mot selger som selger ikke oppfyller, kan du i stedet rette kravet mot kredittyter. Praktiske eksempler er at du krever kjøpesummen tilbake fra kredittyter når det viser seg at selger ikke leverer varen eller at det er vesentlige mangler ved varen. Det forutsettes at du først tar saken opp med selger/tjenesteyter. Hvis det viser seg at forholdet ikke vil bli ordnet av selgeren, må du reklamere innen rimelig tid til kredittyter.
Denne rettigheten gjelder uansett hva som er grunnen til at selger ikke gjør opp for seg. Rettigheten er således praktisk både i svindel- og konkurstilfelle, men også når en ellers seriøs og solid selger ikke oppfyller et krav. Vær oppmerksom på at det er du som kjøper som må sannsynliggjøre at du faktisk har et krav mot selger.
En slik regel gir et press mot kredittyter til å påvirke betalingsnettverkene til å utestenge useriøse brukersteder.


Så, mitt beste tips er å ta vare på kvitteringen! Samle f.eks. alle kvitteringer i en plastmappe, slik at de holder seg godt. Kvitteringen som er skviset nedi en lomme i lommeboka vil bli slitt og miste trykket. Og gå tilbake med det samme du oppdager en feil. Og ikke vær sur! Feil kan skje på varer til både 150kr og 20 000kr, mest sannsynlig har du bare vært uheldig. Selgeren vil ikke tape på å hjelpe deg, men for å f.eks. få levert en reklamasjon til produsenten må man ofte legge ved kjøpsbeviset. DERFOR må du ha det med deg.